- ലാബുകൾ /പ്രവർത്തനങൾ
- b) സംസ്ഥാനത്ത് തിരുവനന്തപുരം, എറണാകുളം, കോഴിക്കോട് എന്നിവിടങ്ങളിൽ NABL അംഗീകാരം ലഭിച്ച 3 ഭക്ഷ്യ പരിശോധന ലബോറട്ടറികൾ പ്രവർത്തിക്കുന്നു. ഇതുകൂടാതെ കണ്ണൂർ ജില്ലയിലെ റീജിയണൽ അനലറ്റിക്കൽ ലബോറട്ടറിയും ശബരിമല വഴിപാട് സാധനങ്ങളുടെ പരിശോധനയ്ക്കായി പത്തനംതിട്ട ജില്ലയിൽ ഡിസ്ട്രിക്ട് ഫുഡ് ടെസ്റ്റിംഗ് ലബോറട്ടറിയും പ്രവർത്തിച്ചു വരുന്നു.
തിരുവനന്തപുരം ലബോറട്ടറിയുടെ പരിധിയിൽ 5 ജില്ലകളും എറണാകുളം ലബോറട്ടറിയുടെ പരിധിയിൽ 4 ജില്ലകളും കോഴിക്കോട് ലബോറട്ടറിയുടെ പരിധിയിൽ 5 ജില്ലകളും വിജ്ഞാപനം ചെയ്തിട്ടുണ്ട്. ലബോറട്ടറികളിൽ പരിശോധനയ്ക്കായി ഭക്ഷ്യ സുരക്ഷാ ഉദ്യോഗസ്ഥർ ശേഖരിക്കുന്ന സ്റ്റാറ്റ്യൂട്ടറി, സർവൈലൻസ് സാമ്പിളുകൾ, VVIP സന്ദർശനവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട സാമ്പിളുകൾ, പൊതുജനങ്ങളിൽ നിന്നും പരിശോധനയ്ക്കായി ലഭിക്കുന്ന സാമ്പിളുകൾ, പരിശോധനയ്ക്കായി റെയിൽവേ ഭക്ഷ്യസുരക്ഷാ ഉദ്യോഗസ്ഥർ ശേഖരിക്കുന്ന സാമ്പിളുകൾ, ആശുപത്രികളിൽ നിന്നും കോടതികളിൽ നിന്നും ലഭിക്കുന്ന ഭക്ഷ്യ സാമ്പിളുകൾ എന്നിങ്ങനെ വിവിധ തരത്തിൽ സാമ്പിളുകൾ ലഭിക്കുന്നു. സ്റ്റാറ്റ്യൂട്ടറി ആയി ലഭിക്കുന്ന സാമ്പിളുകളുടെ പരിശോധനാ ഫലങ്ങൾ 14 ദിവസത്തിനുള്ളിൽ ലഭ്യമാക്കണമെന്ന് ഭക്ഷ്യസുരക്ഷാനിയമം നിഷ്കർഷിക്കുന്നു. വിവിധതരത്തിലുള്ള സാമ്പിളുകൾ പരിശോധിക്കുമ്പോൾ NABL മാനദണ്ഡങ്ങൾ പാലിക്കേണ്ടതുണ്ട്. പരിശോധന ഫലത്തിന്റെ കൃത്യത ഉറപ്പാക്കുന്നതിനായി ലബോറട്ടറികൾ, മറ്റ് അക്രഡിറ്റഡ് ലബോറട്ടറി കളും ഏജൻസികളും നടത്തുന്ന വിവിധ ക്വാളിറ്റി കണ്ട്രോൾ പ്രോഗ്രാമുകളിൽ പങ്കെടുത്ത് പ്രാഗല്ഭ്യം തെളിയിക്കേണ്ടത് അത്യാവശ്യമാണ്. നിലവിൽ ഗുണനിലവാര പരിശോധനകൾക്കു പുറമെ കീടനാശിനികളുടെ സാന്നിധ്യം, മെറ്റൽ residue, toxins, food additives, എന്നീ പരിശോധനകൾക്ക് NABL അംഗീകാരം ലഭ്യമാക്കിയിട്ടുണ്ട്. അത്യാധുനിക ഉപകരണങ്ങൾ ഉപയോഗിച്ചാണ് ഈ പരിശോധനകൾ നടത്തുന്നത്. LCMSMS, GCMSMS, ICPMS, ICPOES തുടങ്ങിയ അത്യാധുനിക ഉപകരണങ്ങൾ ലാബിൽ സജ്ജീകരിച്ചിട്ടുണ്ട്.
അനലിറ്റിക്കൽ ലബോറട്ടറികൾ
ക്രമ. നം. | ഓഫീസ് | ഔദ്യോഗിക വിലാസം | ഇ-മെയിൽ വിലാസം | ലാന്റ് ഫോൺ |
1 | ഗവൺമെന്റ് അനലിസ്റ്റ്സ് ലബോറട്ടറി | ചീഫ് ഗവൺമെന്റഅ അനലിസ്റ്റ് ഗവൺമെന്റ് അനലിസ്റ്റ്സ് ലബോറട്ടറി റെഡ് ക്രോസ് റോഡ് തിരുവനന്തപുരം – 695 035 |
galtvpm@gmail.com
|
0471 2472192 |
2 | റീജിയണൽ അനലിറ്റിക്കൽ ലബോറട്ടറി | ഗവൺമെന്റ് അനലിസ്റ്റ്, റീജിയണൽ അനലിറ്റിക്കൽ ലബോറട്ടറി കാക്കനാട് എറണാകുളം - 682030 |
regionalanalyticallabernakulam@gmail.com
|
0484 2422218 |
3 | റീജിയണൽ അനലിറ്റിക്കൽ ലബോറട്ടറി | ഗവൺമെന്റ് അനലിസ്റ്റ് റീജിയണൽ അനലിറ്റിക്കൽ ലബോറട്ടറി കോഴിക്കോട് ഫ്ലോറിക്കൽ ഹിൽസ് റോഡ് മാലാപ്പറമ്പ് പി.ഒ കോഴിക്കോട് - 673009 |
govtanalystskozhikode@gmail.com | 04952371101
|
4. | റീജിയണൽ അനലിറ്റിക്കൽ ലബോറട്ടറി | റീജിയണൽ അനലിറ്റിക്കൽ ലബോറട്ടറി, കണ്ണൂർ, 670643 | ||
5. | ജില്ലാ ഫുഡ് ടെസ്റ്റിംഗ് ലബോറട്ടറി | ജില്ലാ ഫുഡ് ടെസ്റ്റിംഗ്
ലബോറട്ടറി, പത്തനംതിട്ട, 689645 |
dftlpta@gmail.com
|
Regulation | Food Safety and Standards (Food Products Standards and Food Additives) Regulation, 2011 | |||||||
Regulation No | 2.1 | 2.2 | ||||||
Product Category | Dairy Products & Analogues | Fats, Oils & Fat Emulsions | ||||||
Sub category | Milk
|
Milk Products | Foods for infant nutrition | Oils | Edible Fats | Edible Fats with animal
origin |
Margarine and Fat Spread | Other (hydrogena ted, inter- sterified) |
Parameter Groups | ||||||||
Proximate
analysis/ General Parameters |
1500 | 1500 | 2500 | 4500 | 4500 | 4500 | 4500 | 4500 |
Adulterants | 1000 | 1000 | ---- | 1500 | 1000 | --- | 1000 | 1000 |
Heavy Metals | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 |
Methyl mercury | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 |
Crop contaminants & NOTS | 1000
(m1) |
1000
(m1) |
1000
(m1) |
1000 | 1000 | --- | 1000 | 1000 |
Melamine | 1000 | 1000 | 1000 | --- | --- | --- | --- | --- |
Histamine, PCBs, PAHs | ---- | ---- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
Pesticide residues | 3000 | 3000 | 3000 | --- | --- | --- | ---- | |
Additives | ---- | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 |
Vitamins | ---- | ---- | 4000 | 2000 | --- | -- | --- | 2000 |
Minerals | ---- | ---- | 1500 | --- | --- | -- | --- | --- |
Microbiology | 2500 | 2500 | 2500 | --- | --- | --- | --- | --- |
Antibiotic residues | 4000 | ---- | --- | --- | --- | 4000 | --- | --- |
Final cost | 16500 | 14000 | 19500 | 13000 | 10500 | 12500 | 10500 | 12500 |
Testing Fee for Dairy Products & Analogues and Fats, Oils & Fat Emulsions
Note:
- In case of fortified milk, additional 2000 may be charged for Vit. A and Vit. D together.
- In case of infant foods(milk cereal based complementary food, processed cereal based complementary food), Total Aflatoxin and Aflatoxin B1 is also to be considered. So, additional 1000 may be added.
- In case of fats, oils and fat emulsions, 4500 for general parameters also includes fatty acid profiling and hexane residue
- In case of oils(Cotton seed oil, Groundnut oil, Mustard oil, Coconut, Soyabean oil), the testing fee of 3000 for pesticide residues can be added , wherever applicable as per FSSR
Table 2: Testing Fee for Fruit &Vegetable products and Cereal & Cereal products
Regulation | Food Safety and Standards (Food Products Standards and Food Additives) Regulation, 2011 | |||||
Regulation No | 2.3 | 2.4 | ||||
Product Category | Fruits & Vegetable Products | Cereals & Cereal Products | ||||
Sub category | Fruits & vegetable products | Dried fruits & nuts | Flours | Food grains and pulses | Cereal Products | Malt and malt based foods |
Parameter Groups | ||||||
Proximate
analysis/ General Parameters |
2000 | 2000 | 3000 | 3000 | 3000 | 3000 |
Adulterants | -- | --- | --- | |||
Heavy Metals | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 |
Methyl mercury | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 |
Crop contaminants & NOTS | --- | 1000 | 2000 | 2000 | 2000 | 2000 |
Melamine | --- | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 |
Histamine, PCBs, PAHs | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
Pesticide residues | 4000 | 4000 | 3000 | 3000 | --- | --- |
Additives | 1500 | 1500 | --- | --- | --- | --- |
Vitamins | -- | -- | --- | --- | --- | --- |
Minerals | -- | --- | --- | --- | --- | --- |
Microbiology | 2500 | 2500 | --- | --- | --- | 2500 |
Antibiotic residues | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
Final cost | 12500 | 14500 | 11500 | 11500 | 8500 | 11000 |
Note:
- In case of Apple juice or apple juice used as an ingredients in other beverages, additional 1000 may be added for Patulin
- In case of stone fruit juices or canned stone fruit, additional Rs.500 may be added for analysis of Hydrocyanic acid
- In case of Food containing mushrooms, additional Rs.500 may be added for analysis of Agaric acid
- In case of fortified atta and maida, additional Rs. 2000 may be added when fortified with iron, folic acid and Vit.B12. In addition, Rs. 2000 may be added if also fortified with zinc, Vit A, Thiamine, Riboflavin, Niacin, and Pyridoxine, if declared on
Table 3: Testing Fee for Meat & Meat products, Fish & Fish products and Sweet & Confectionary
Regulation |
Food Safety and Standards (Food Products Standards and Food Additives) Regulation, 2011 |
||||
Regulation No |
2.5 |
2.6 |
2.7 |
||
Product Category |
Meat & Meat Products |
Fish & Fish Products |
Sweets & Confectionery |
||
Sub category | Fresh and frozen meat and eggs | Processed and preserved meat | Fresh | Processed and preserved | |
Parameter Groups | |||||
Proximate
analysis/ General Parameters |
1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 2000 |
Adulterants | --- | --- | 750
(formalin) |
--- | --- |
Heavy Metals | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 |
Methyl mercury | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 |
Crop contaminants & NOTS | 500 (only saffrole) | 500 (only saffrole) | 500 (only saffrole) | 500 (only saffrole) | 500 (HCN) |
Melamine | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 |
Histamine, PCBs, PAHs | --- | --- | 2000 | 2000 | --- |
Pesticide residues | 3000 | 3000 | 1000 | --- | --- |
Additives | --- | 1500 | --- | 1500 | 1500 |
Vitamins | --- | --- | --- | --- | --- |
Minerals | --- | --- | --- | --- | --- |
Microbiology | 2500 | 2500 | 3000 | 3000 | --- |
Antibiotic residues | 4000 | 4000 | 4000 | 4000 | --- |
Final cost | 15000 | 16500 | 16250 | 16000 | 7500 |
Note:
- In case of Fish and fish product, additional Rs.2000 may be charged for biotoxins, wherever applicable as per FSSR
Table 4: Testing Fee for sweetening agents including honey, Salt, spices, condiments & related products and Beverages, (Other than Dairy and Fruits & Vegetables based)
Regulation | Food Safety and Standards (Food Products Standards and Food Additives) Regulation, 2011 | ||||||
Regulation No | Sweetening Agents including Honey | Salt , spices, condiments and
related products |
Beverages, (Other than Dairy and Fruits
& Vegetables based) |
||||
Product Category | 2.8 | 2.9 | 2.10 | ||||
Sub category | Sweeteni ng Agents | Honey | Salt | Spices | Tea, Coffee, Beverages Non Alcoholic
etc. |
Packaged Drinking Water, Mineral
Water |
Alcoholic Beverages |
Parameter Groups
|
|||||||
Proximate analysis/ General Parameters |
2000 | 9500
(including analysis of authenticity parameters) |
3000
(including all mineral to be tested) |
2000 | 2000 | 2000 | 2000 |
Adulterants | --- | --- | --- | 500 | --- | --- | --- |
Heavy Metals | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 | 1500 |
Methyl mercury | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 |
Crop contaminants & NOTS | --- | --- | --- | 1000 | 500
(only saffrole) |
--- | 2000
(4 NOTS) |
Melamine | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
Histamine, PCBs, PAHs | --- | --- | --- | --- | --- | 2000 | --- |
Pesticide residues | --- | --- | --- | 3000 | 3000 | 4000 | --- |
Additives | 1500 | --- | 1500 | 1500 | 1500 | --- | 1500 |
Vitamins | --- | --- | --- | --- | --- | --- | |
Minerals | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
Microbiology | --- | --- | --- | 2500 | --- | 2500 | --- |
Antibiotic residues | --- | 3000 | --- | --- | --- | --- | --- |
Final cost | 6000 | 15000 | 7000 | 13000 | 9500 | 14500 | 8000 |
Note:
- In case of Packaged drinking water, Mineral water , additional Rs.5000 for radioactivity testing (Alpha activity & beta activity)
- In case of Carbonated water and non carbonated water based beverages, additional 1000 for microbiological parameters (total plate count, coliform count and yeast & mould count)
- In case of Beer, microbiological parameters are to be tested; additional 2500 may be added to the testing fee for all microbiological parameters.
Table 5: Testing Fee for Other Food Products, Proprietary foods, Nutraceuticals and Organic foods
Regulation | Food Safety and Standards (Food Products Standards and Food Additives) Regulation, 2011 | Food Safety and Standards (Health Supplements, Nutraceuticals, Food for Special Dietary Use, Food for Special Medical Purpose, Functional Food and Novel Food)
Regulations, 2016 |
Food Safety and Standards (Organic Food) Regulation, 2017 | |
Regulation No | 2.11 | 2.12 | -- | -- |
Product Category | Other Food Products* | Proprietary foods | Products under this regulation | Organic Foods |
Parameter Category | Rs. 6000 is fixed for the products under this category | The cost of nearest food category will be applicable. | Rs. 15000 fixed for nutraceuticals | The cost of standard food category will be applicable. |
Note
*The products included are Baking Powder, Catechu, Gelatin, Silver leaf, Pan Masala, carob powder, Dietary Fibre, Special dietary food with low sodium content. Rs. 6000 includes general parameter, heavy metal, Methyl mercury, NOTS and Additives.
ഭേദഗതി ചെയ്ത നിരക്കുകൾ ( 0/09/2024 മുതൽ പ്രാബല്യം)
Table 1: Water Sample
Sl.No | Types of Testing | New Rate (in Rs) |
1 | Water for construction purpose | 1986/- |
Water SampleTable 2: Effluent
Sl.No | Types of Testing | New Rate (in Rs) |
1 | Effluent /industrial water up to 5 parameters | 1986/- |
2 | For every additional parameters | 498/- |